יין מתיישן -כמה ולמה?

יין מתיישן -כמה ולמה?

השאלה הכי נשאלת בהדרכות יין, בטח הבסיסיות שבהן, קשורה לאיזה יין אפשר ליישן ולכמה זמן. ובכן, אין תשובה פשוטה ומהירה לנושא ואין מה לעשות, יש להיכנס טיפה לעובי הקורה.

אז עובי הקורה בנושא המדובר די עבה.. בניגוד לדעה הרווחת - לא כל יין מסוגל להתיישן. להפך! רוב היינות, בוודאי בטווחי המחיר של שתייה יומיומית, מיועדים לצריכה מידית, או ממש לא רחוק מכך. לכל המבולבלים אסדר את העין - היין הזה ששוכב בכוורת במטבח או במווזה לכבוד הבר מצווה של הילד: ובכן בכלל לא בטוח שהזמן עושה לו נעים בגב..

אז איך בכל זאת מבינים משהו? דבר ראשון את השאלות שואלים במקום שמסוגל לספק תשובות ראויות, כגון חנות יין. ולא לשכוח לשמור על ראש פתוח.

ישנם מספר גורמים המשפיעים על איך יין מתיישן. חשוב להבין כי בדרך כלל גורם אחד משפיע על השני ולהפך:

שנת הבציר: אולי החשוב מכל הוא המספר הזה שנמצא על התווית. השנה הרשומה מציינת מתי בצרו את הענבים, וחשוב להתעכב כאן; לא מתי היין יצא מדלתות היקב, או מתי נכנס לחבית - מדובר במתי בצרו את הענבים. במדינתנו מדובר על תקופת בציר שבין אוגוסט לאוקטובר. משמע - אם בדצמבר 2014 פגשתם יין שרשום עליו 2014 כמו כל סדרת הר חרמון, גמלא השמורה סוביניון בלאן או גמלא ריזלינג לבן, משמע שלפני מספר חודשים ספורים היין עוד היה במצב צבירה של ענבים - משמע יין צעיר מאוד.

על מנת שיין יוכל להתיישן בצורה מכובדת עליו לעבור מספר תהליכים הכוללים יישון - או בחביות או במכלים או גם וגם. בכל מקרה ליין צעיר מאוד שעבר תהליך קצרצר וישר הלך לבקבוק אין מה לחפש במרתף. כדאי לשתות אותו ומהר:

כמה שיותר צעיר=רענן=מרווה=מה שנרצה לשתות על חוף הים בקיץ.

כך, בפעם הבאה שאתם בוחנים בקבוק, כדאי לבדוק בן כמה היין. האם שנת הבציר קרובה לשנה בה אתם נמצאים או שמא מדובר בבקבוק עם סיפור קצת יותר מורכב..

נמשיך בפעם הבאה עם טיפים נוספים לגבי הנושא המטריד,

המאמר באדיבות יקבי רמה"ג.