על אקלים וחדשנות בתעשיית היין

 

כשיועץ היין מהחשובים בעולם, מישל רולאן, הגיע לארץ, הוא נשאל על תעשיית היין בישראל וענה: "אתם במקום לא רע ביחס למתחילים. בואו נדבר בעוד 400 שנה". 

על אקלים וחדשנות בתעשיית היין

יצירה של תעשיית יין בעלת שם והכרה עולמית, מצריכה תהליך מתמשך של ניסוי, מחקר ופיתוח יחד עם לא מעט יצירתיות.
תעשיית היין הישראלית נמצאת כיום בתהליך שכזה. תעשיית היין הישראלית מצויה בנקודת זמן בה היא צריכה להציע יותר מיין טוב. היא צריכה לייצר לו ייחודיות.

מה יגרום לאותו צרכן מכל מדינה שהיא בעולם, לבחור דווקא ביין הישראלי, מבקבוקי היין של שאר מדינות העולם, בהן תרבות היין וייצור היין עשירות ומפותחות? התשובה היא סיפור.
סיפור של מקום, או במושגי היין – טרואר. 

אם כן, מהו טרואר? מושג שהגיע מהשפה הצרפתית, והוא מתייחס לתא שטח מסוים ולכל מאפייניו.
דוד בר אילן, יינן יקב טוליפ, מספר: "השאיפה היא ליצור יין שמבטא באופן מיטבי את תא השטח שענביו גדלו בו", ומוסיף: "אבל זו טעות לחשוב שהביטוי המיטבי לטרואר, הוא בהתערבות מינימלית.
לכל טרואר, יש יתרונות ואתגרים, וכדי להוציא ממנו את המיטב נדרשת התערבות אנושית, כך שמבחינתו שימוש בטכנולוגיה בכרם, הוא גורם משמעותי בטרואר היינות".

 

זה מתבטא בהבנה ובבחירה נכונה של שיטת הנטיעה, בבחירה של כמות ההשקיה, בכיוון הגיזום ועוד.
האקלים בארץ משפיע על היינות כך שיש להם ביטוי ונוכחות עשירה של פרי בשל – אנו מכנים אותם יינות מלאים ושמנים.
יינות אלו חביבים על החך הישראלית, אך מצד שני החום מגביר את כמות האלכוהול ועלול להפוך אותם לחד גוניים ולא מאוזנים.

איך פותרים זאת? בר אילן משיב: "אנחנו עורכים מחקרים וניסויים יחד עם אנשי המקצוע הטובים בתחום, כמו פרופ' קוסטאס באקאסיאטאס, שהוא שם דבר בעולם בגידול ענבי איכות באזור הים התיכון.
מסקנות אותם מחקרים גרמו לנו לשנות את גישת גידול הכרמים שלנו" הוא מסביר ומדגים:

"כיום אנחנו מתאימים שיטת השקיה מבוקרת לכל כרם לפי המיקרו אקלים שלו, כדי לבטא את יתרונות הטרואר שלנו בלי החסרונות, למשל השקיית הגפנים בחורף במקום בקיץ,
שיוצרת אשליה של חורף אירופאי" וממשיך להסביר: "באופן זה אנחנו מקבלים את הפֵּירוִֹתִיוּת והעושר ביין, תוך ירידה ברמות האלכוהול , מה שהופך את היינות שלנו למורכבים ואלגנטיים יותר"

יינות כאלה מספרים את הטרואר הישראלי באופן מחמיא יותר, ויש בהם אמירה שתעניין את צרכני היין בעולם.
דבר נוסף שראוי לציין הוא שבעידן ההתחממות הגלובאלית, ההתמודדות הזו, עשויה ליצור פתרונות שאזורים קלאסיים יאמצו בהמשך,
על מנת להתאים את עצמם לתנאי אקלים שהולכים ונהיים דומים יותר לאקלים הישראלי.

 

 

www.tulip-winery.co.il