שמפניה – ליישן או לא?
אז מה, יין לבן מתיישן, או היקום הזה שייך ליינות האדומים בלבד?
הפתעה! נכון, יינות אדומים מסויימים מתיישנים היטב, אך בניגוד למיתוס המקובל, כקבוצה, היינות בעלי פוטנציאל ההתיישנות הרב ביותר הם יינות לבנים מצפון אירופה: גרמניה, אוסטריה, לואר, בורגון. ומה עם שמפניה?
יינות שמפיין, אחד מאזורי היין הצפוניים בעולם, יהיו תמיד חומציים, ולרוב יהיה בהם גם סוכר ברמה של 10-15 גרם לליטר, שני גורמים שמסייעים מאוד ליכולת התבגרות גבוהה. בנוסף, השהות הארוכה על השמרים (סופחי חמצן ידועים) וה-Co2 שנוצר בתהליך ונשמר בבקבוק, מהווים גם הם כלי חשוב שמסייע להתיישנות מכובדת.
אבל!
כמו רוב היינות בעולם, כך גם רוב השמפניות – מיועדות לשתייה מהירה, ואין שום טעם לנסות וליישן אותן. שמפניה NV (Non-Vintage, ללא ציון שנת בציר) היא לרוב יין שבנוי על מוטיב מרכזי – נגישות מיידית ורעננות, וזו, כמו הנעורים, חולפת עם הגיל.
אז מה כן?
שמפניות עם ציון שנת בציר נותנות על פי רוב אפשרות התיישנות טובה, 10-20 שנים, ושמפניות העילית של הבתים הגדולים – דום פריניון, כדוגמא, יתיישנו אף יותר, הרבה יותר. כוח עולה נוסף בחבל המיוחס הם הבתים הקטנים, שמפניות מגדלים, שם כמעט תמיד יכולת ההתיישנות תהיה גבוהה יותר מול האחרים ה"מסחריים", בוודאי ביינות הבסיסיים. יצרנים כמו Vilmart עושים שמפניות שמחזיקות כמעט לנצח – כמו בית מפורסם אחר, קרוג (שניהם משתמשים בחביות עץ בתהליך הייצור).
ומה ייצא לי מזה?
זו השאלה הכי מעניינת. בגדול, טעמים שלא מקבלים בשום משקה אחר. כן, עם הזמן יתפתח חימצון קל, לצד טעמים אגוזיים ושל פירות יבשים, וכן, הביעבוע ייחלש ויאבד מעוצמתו המקורית. מי שאוהב את הטעמים הבוגרים ביין, יאהב גם את השמפניה שלו מתבגרת בחן. מי שלא? שתו NV נפלאה שמבוססת על שרדונה, למשל – הכי יין שאפשר
חשוב לדעת, שמפניה מתבגרת, כמו בני אדם, עלולה להיות קפריזית למדי. פנקו אותה באמצעי אחסנה נאותים, והיא תוכל לחיות לנצח. כמעט.