חדרי יין – הטרנד המוביל בקרב האלפיון העליון

נאמר שאחד מן המצרכים לחיים מאושרים הוא תחביב שמוקדשת לו השקעה רבה ממש כאילו והיה עיסוק מקצועי.

אם יש קבוצה שבאמת מודעת ליתרונות הרבים שבתחביב שכזה, הרי שזוהי קבוצת אספני היין, שרובם מתקדמים במהירות מאספנות פסיבית קלה לכדי דרך חיים של השקעה מרובה בבחירה קפדנית של בקבוקי היין לאוסף, טיפוח ויישון שלהם והתענגות מהשתייה שלהם.

אבן דרך מרכזית בהפיכת התחביב האהוב לשלם ומרכזי בחיים הוא הסבת אחד מן החדרים בבית לכדי חדר יין – חדר שכל תכליתו היא אחסון היין תוך התנאים המיטביים לשימור וליישון שלו.

מרתף יין – סמל של סטטוס כלכלי ויוקרה

קשה במיוחד לייצר חדר יינות או מרתף יינות שלא ישדר פאר ויוקרה.

אם לא די בעיצוב המיוחד של חדרי היינות אשר נועד לשימור ויישון נכון של היינות, אך באופן טבעי נקשר בעינינו כסמל סטטוס, אז הרי שהיינות הרבים המוצגים לראווה יחד עם המדפים וארונות האחסון האסתטיים וייחודיים יהפכו את את החדר ליפהפה, מפואר ויוקרתי.

באמצעות אבזור נכון של החדר ניתן להפיק ממנו את המיטב, וכך לנצל אותו לא רק כסמל אסתטי בלבד, אלא כמוקד מעוצב שניתן לשהות בו וליהנות בו מן היין.

כך מצטברות אינספור סיבות עבור האספן לשדרג את התחביב שלו באמצעות חדר יינות:

  • עיצוב מרשים: כל העיסוק סביב שימור ויישון של יינות נעשה תוך הסבת תשומת לב רבה אל הפן האסתטי והעיצובי של הכלים והמכשירים השונים, וכך ניתן להבטיח שחדר היין יהיה בעל עיצוב מרשים אשר משדר יוקרה, הוד ופאר.
  • סמל סטטוס: השילוב של חדר היינות בבית הוא סמל סטטוס כלכלי חסר מתחרים, והוא מפיל את אורו הן על הבית עצמו, החל מייצור תחושה של יוקרה ופאר בבית ועד ממש להעלאת ערך הנכס, הן על בעל החדר, כאשר החדר מכתיר אותו כמומחה יין אנין טעם מלא כבוד.
  • מקום בילוי: את כל היתרונות הרבים בעיצוב ובאסתטיות של חדר היין ניתן לרתום לשם השהות בחדר היין, כאשר באמצעות אבזור מתאים ניתן לקיים פגישות עסקיות, מפגשים ידידותיים ואף בילויים קצרים רק למען שתיית היין, וכל זה על רקע נוף מפואר ויפהפה של בקבוקי יין מוצגים לראווה.
  • עלות: הסבת חדר לכדי לחדר יין עשויה להיות יקרה למראית עין, אך המחיר מתגמד כאשר בוחנים אותו ביחס להוצאות הכרוכות בתחזוק האוסף, כאשר בקבוקי היין עצמם עשויים לנסוק למחירים של אלפי שקלים – בנוסף, מנגד לעלות של חדר היין עומדת התמורה שלו, בדמות מוקד ייעודי לאחסון האוסף כולו תוך שמירה יעילה על התנאים המיטביים לשימור וליישון של היין.

בידוד ואיטום באמצעות בחירה של דלתות, קירות ורצפה

גם אם חדר היין נבנה לבסוף במרתף, עדיין יש צורך להשקיע היטב באלמנטים האדריכליים בו כדי לוודא שיהיה ניתן לשמר את תנאי האקלים הרצויים מן החדר.

הדבר נעשה באמצעות הקדשת תשומת לב לדלתות, לקירות ולרצפה, ובנייה שלהם באופן שייצר בידוד ואיטום ייעודיים במטרה למנוע בריחת לחות וכניסת חום.

כדי לעשות זאת משתמשים באמצעים הבאים:

  • בידוד הקירות, התקרה: לרוב נעשה באמצעות לוחות מודולריים עשויים פוליסטירן מוקצף אשר מצופים אלומיניום.
  • הגנת חיפוי: חיפויי הקירות, ובמיוחד חיפויי עץ, נדרשים בהגנה מפני הלחות השוררת בחדר, אשר לרוב מתקבלת באמצעות צביעה מיוחדת וציפוי של מספר שכבות לכה.
  • רצפה מבודדת: יש ליצור בידוד גם מצד הרצפה, והדבר נעשה לרוב באמצעות בחירת ריצוף של אבן עבור הרצפה.
  • דלת אטומה: נקודה רגישה מבחינת הבידוד היא הדלת, ולכן יש לבחור בדלת ייעודית המתאימה לחדר יינות ויכולה להביא לאיטום מלא – לרוב נבחרת דלת זכוכית או דלת אלומיניום, אך ניתן גם לרכוש דלת עץ המותאמת במיוחד לחדרי יינות.

    בקרת אקלים

     היישון של היינות מושפע באופן ישיר על ידי האקלים השורר בחדר, וכך חדרי יינות חייבים בבקרת אקלים ייעודית שתוכל לשמור על תנאים מיטביים בפנים החדר.

    העיסוק בבקרת האקלים אינו תם רק בבחירת מערכת יעילה שיכולה לשמר את תנאי האקלים הרצויים באופן רציף וקבוע, אלא גם במיקום נכון של היחידה כך שתהיה אפקטיבית ככל האפשר ושהבקבוקים שבחדר לא יושפעו מהתנודות שלה.

    בקרת האקלים אחראית כך על שני ההיבטים החשובים הבאים:

    • טמפרטורה: חדר היינות צריך להישאר קריר כדי לשמור על הליך יישון מתון ורצוי, וזאת נעשה באמצעות שימור הטמפרטורה בין 12 ל-16 מעלות ותוך מניעה מתנודות בה.
    • לחות: הצורך בלחות גבוהה נועדה בעיקר כדי למנוע את התייבשותם של פקקי השעם של הבקבוקים, ולכן עליה להישאר ברמה של 50% עד 70%.

     

    תאורה

    הצורך באפלוליות עבור חדר היינות נובע מן היכולת של אור חזק מידי להזיק להרכב הכימי של היין.

    כך, אור טבעי אינו בא בחשבון בכל הנוגע לחדרי יינות ויש למנוע את כניסתו לחדר – זוהי גם אחת הסיבות להעדפה הרווחת של מרתפים כמוקד לחדרי היינות.

    עם זאת, אנו עדיין רוצים שיהיה ניתן לנוע בחופשיות בחדר ולא באפלה מוחלטת, ולכן ניתן להתקין תאורה מתונה בצורת אור צהבהב עמום.

    יש לזכור שגוון האור העמום תורם גם את חלקו לחזות המרשימה והעצמתית של חדר היין, ולכן על אף שנושא התאורה עצמה הוא די פשוט, עשוי להיות עיסוק רב בבחירת גופי התאורה הספציפיים עבור החדר.

    כדי לעשות זאת באופן הנכון ביותר, יש להכין את הקיר להתקנת התאורה כדי שיהיה ניתן למקם את גופי התאורה באופן יעיל ואיכותי.

כל המידע שתרצו לדעת אודות חדרי היין

כל אספן נלהב משתוקק למתחם כלשהו בו יוכל לאחסן ולהציג לראווה את האוסף שלו, ובעוד שהמשאלה הזו היא רק שאיפה לאסתטיות ופאר עבור מרבית סוגי האספנים, עבור אספני יין היא גם צורך פרקטי לייצור התנאים המיטביים עבור השבחת היינות שבבעלותם.

אך כדי לעשות זאת באופן הטוב ביותר, יש להיוועץ עם מומחים ולדאוג שכל התנאים שבחדר – הן האלמנטים האדריכליים הן האבזור – יהיו מיטביים עבור אחסון היין.

למרבה הצער, כבר קרו מקרים בהם נבנו חדרי יין מבלי להביא בחשבון את כל המשתנים הנדרשים, וכך קרה שחלקים גדולים מאוספי יין מרשימים ויוקרתיים במיוחד נפגמו.

לכן כדאי להכיר ראשית את כל ההיבטים החשובים שיש לדאוג להם בתכנון חדר היין.

מיקום מיטבי  

באופן די אינטואיטיבי, נהוג לדבר יותר על "מרתפי יין" מאשר על "חדרי יין", והדבר כבר מרמז על המיקום המיטבי עבור חדרי היין.

הבחירה דווקא במרתפים עבור אחסון היין היא תוצאה של התנאים הנדרשים עבור אחסון היין, בהם מיעוט בתאורה, לחות, קרירות, היעדר רעידות והיעדר רעש.

מרתפים אכן מהווים את היעד הטוב ביותר לייצור תנאים שכאלה, אך באמצעות כלים טכנולוגיים מודרניים ניתן למעשה להסב כל חדר לחדר יינות באמצעות שילוב של פתרונות מתוחכמים.

עם זאת, ככל שהחדר חשוף יותר באופן טבעי לאור, לחום, ליובש, לרעידות ולרעש, כך יידרשו מאמצים גדולים יותר לאטום אותו ולהכשיר אותו לשימוש כחדר יין.

לכן תמיד ניתנת העדפה למרתפים, או לכל הפחות, לחדרים הנמצאים במפלסים תחתונים ככל האפשר.

מידוף ואחסון

 בין כל ההיבטים השונים של החדר עצמו, אסור לשכוח שככלות הכל הוא מיועד לאחסן מים, ועל כן יש לשלב בו גם מקומות אחסון יעילים.

אחסון היין בחדרים ייעודיים לרוב נעשה באמצעות מדפים מותאמים אישית, כאשר אלו נבחרים בהתאם לגדלי הבקבוקים ובהתאם לסידור הרצוי שלהם בחדר.

עם זאת, היבט חשוב במדפי הבקבוקים שאין להזניח הוא בחירת חומר הגלם מהם יורכבו המדפים או הכוורות, כאשר יש צורך שהחומר לא יהיה רגיל לתנאי הלחות והטמפרטורה השוררים בחדר.

בעוד שעץ מהווה חומר גלם אהוב עבור חדרי יינות רבים, דווקא סוג העץ הנפוץ ביותר בארץ, האורן, מהווה חומר שיש להתרחק ממנו בכל הנוגע לחדרי יינות – תנאי הלחות יגרמו לאורן להתעוות ואף להתפוצץ.

גאדג’טים נוספים

 עד כה ההיבטים הבסיסיים החשובים עבור כל חדר יין, אך מכאן השמים הם הגבול וניתן להוסיף לחדר היין שלל אביזרים וגאדג’טים שונים כדי לשדרג אותו משלל בחינות.

התוספות השונות לחדרי יינות מכסים שלל מחלקות, החל מאביזרים טכנולוגיים שנועדו לשפר את הטיפול והתחזוקה של האוסף, דרך פתרונות נוחות שונים ועד לאלמנטים עיצוביים ודקורטיביים.

התוספים הנפוצים ביותר שניתן לראות בחדרי יין הם הבאים:

  • שלטים דקורטיביים: לתיוג חלקיו השונים ומדפיו השונים של חדר היינות.
  • מקרר בקבוקים פתוחים: מקררים ייעודיים לשימור של בקבוקים שנפתחו.
  • ארונות חכמים: להתרעה על בעיות שונות שמתעוררות בחדר ושיש להקדיש להן תשומת לב.
  • ארון לחות לסיגרים: שילוב של מוצרים נוספים בחדר היין כמו סיגרים באמצעות ארון לחות ייעודי.

תכננו את חדר היין שלכם

תכנון והקמה של חדרי יין עשויים להיות משימות מאתגרות, כאשר הם מצריכים תשומת לב של מומחה לכל הפרטים וההיבטים הרלוונטיים בחדר כדי למקסם את היעילות שלו בשימור וביישון של היין.

יורוקייב היא בעלת ניסיון ארוך בשנים וידע מקצועי רב בכל הנדרש לייצור התנאים המיטביים עבור אוספי יינות.

באמצעות הכוונה באתר יורוקייב ניתן לקבל את כל מה שנדרש להקמה נכונה ויעילה של חדר יין בבית, החל משירותי תכנון ויישום פרויקטים ועד לרכישה של פתרונות אחסון ושימור חדשניים.