מה נשתה היום? המדריך המקיף להתאמת היין לאוכל

"יַיִן יְשַׂמַּח לְבַב אֱנוֹשׁ" –כתוב בספר תהלים, ואכן היין משמח, ולא זו בלבד
אלא שהוא מהווה מרכיב חשוב בכל סעודה איכותית או ארוחה מפנקת.
איך להתאים נכונה בין סוג היין לאוכל המוגש, כיצד בוחרים את הבקבוק המשובח ביותר
ומה מקומו של היין בבישול – המשיכו לקרוא וגלו את כל הסודות השמורים למביני עניין ולמומחים בתחום.

שתיית יין בזמן הארוחה -
למה אנחנו כל כך אוהבים זאת?

יין היה תמיד חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית, ומילא עוד בימי קדם תפקיד חברתי וקולינרי חשוב בכל ארוחה, תוך שהוא ממיס את הקרח בין הסועדים, מוסיף עליזות לאווירה ומחמיא לטעמן של המנות, על שולחנותיהם של פשוטי העם ומנהיגיו גם יחד.

גם כיום, יין טוב הופך כל ארוחה טעימה לסעודה חגיגית ומרשימה, וגם, מה שלא פחות חשוב מכך – מוסיף לחוויה מענגת ומשמחת של הסועדים. בנוסף, בחירת סוג היין הנכון, והתאמה מושכלת בינו לבין הארוחה המוגשת, עשויות לסייע להדגשת טעמם של המאכלים, ולהוסיף ארומה וניחוחות למנות בסעודה, שמשדרגים את החוויה הקולינרית.
אז בואו נרים כוסית, ונשוחח בניחותא על כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לבחור את היין הנכון שיתאים לארוחה שלכם.

לשמור במועדפים -
התאמת היין לסוג האוכל

התאמת סוג היין הנכון לכל מנה ומאכל, מהווה היבט קריטי ממש בהצלחתה של כל סעודה. קבלו את כל הסודות שיסייעו לכם, ממש כמו ליודעי דבר ולשפים מומחים, לברור את ההתאמה המושלמת בין סוג היין לארוחה, בהתאם לסוג המנות המוגשות בה:

גבינות: גבינות רכות הולכות מעולה עם יינות לבנים ברמת חומציות גבוהה, כדוגמת ריזלינג או סוביניון בלאן, ואילו גבינות כחולות או חריפות – ייתרמו ממתיקותו המאזנת של יין קינוח עשיר, או מבעבע, כמו מוסקטו.

דגים: מרבית מנות הדגים מתאימות באופן קלאסי ליינות לבנים.
עם זאת, מנות דג בעלות מרקם של סטייק (כמו טונה), וכן דגים שנצלו בגריל או טוגנו – ישתלבו דווקא עם יין אדום, אבל קליל. בנוסף, דגים המוגשים בלוויית רטבים חריפים זקוקים לאיזון של יין לבן מתקתק, כמו מוסקט או גוורסטרמינר, ואילו דג שמורגשת בו מתיקות – ילך טוב דווקא עם יין לבן בעל חמיצות גבוהה יחסית, כדוגמת סוביניון בלאן או שרדונה.

מנות ראשונות: בדומה לדגים, מרבית המנות הראשונות יסתדרו מעולה עם יין לבן, אם כי מאכלים איטלקיים כמו אנטי-פסטי או קרוסטיני – יהיו טעימים יותר דווקא בלוויית יין אדום קליל. עוד ראוי לציין שלצד קוויאר יוקרתי ממש מתבקשת שמפניה עדינה, ואילו מנות סושי- מושלמות בלוויית יין לבן מבעבע.

פסטות ופיצות: במקרה זה, הכי טוב לבחור ביין איטלקי, שיפאר את המסורת הקולינרית של ארץ המגף, לצד המאכלים הידועים והקלאסיים למטבח זה.
מעבר לכך, רצוי לשים לב במיוחד להתאמה בין סוג הרוטב לטעמי היין, כשרוטבי שמנת או רטבים הכוללים פירות ים, יתאימו יותר לצד יינות לבנים, ואילו רוטב עגבניות, בשר או פיצה – יסתדרו מצוין עם כוסית יין אדום.

אוכל אסייתי או מתובל: בין אם מדובר באוכל תאילנדי, מנות הודיות או מאכלים סיניים – יין לבן, עדין וממתן, בעל ארומה מבושמת, כמו גוורצטרמינר או ריזלינג, יאזן את החריפות ועזות הטעם, הנובעות מריבוי התבלינים.

תוספות: מרבית התוספות, שמקומן בשיא הארוחה, לצד המנות העיקריות, כדוגמת רטטוי, אורז וריזוטו וירקות בתנור, יהיו בשיא טעמן עם כוסית יין אדום קליל לצדן. לעומת זאת, תבשילי פטריות, בשל הבשרניות המאפיינת אותן, יעדיפו דווקא יין אדום בעל גוף ונוכחות כבדים וחזקים יותר.

בשר: בשר, כמעט מכל סוג, יתאים, במרבית המקרים, ליין אדום. נקודה.
סוג הבשר יקבע גם את סוג היין הנכון לו, לדוגמא: מנות שמנוניות יותר כמו עגל, שוק טלה ואנטריקוט, יתאימו ליין אדום יבש, חזק או מיושן, גולש, המבורגר וקבב – יבקשו כוסית יין אדום צעיר וקליל יותר לצדן, ואילו עוף צלוי הוא יוצא דופן, מבחינת התאמתו כמעט לכל סוג של יין שיש לכם.

קינוחים: הקינוחים שייכים לעולם היינות הלבנים, בעיקר למתוקים שביניהם, שאף זכו לכינוי יינות קינוח. עוד ניתן לשלב עם קינוחים גם יין פורט, גראפה וקוניאק.

כללים בסיסיים לשילוב היין עם ארוחה

בראש ובראשונה, חשוב להדגיש שאחרי הכל, יין זה עניין של העדפה אישית לכן, כלל הזהב הבסיסי ביותר הוא לבחור את היין שאתם אוהבים, להקפיד על בקבוק איכותי, ולשלב אותו עם אוכל מושקע שקולע לטעמכם.
יחד עם זאת, ישנם מספר כללים נוספים, שאם ניישמם, נזכה לשדרג את הארוחה כולה ולהגביר את הנאתנו ממנה:

קלילות אל מול נוכחות עוצמתית: יין בעל אופי קליל, פירותי או ללא סיומת מודגשת, עשוי להתאים לארוחה קלילה של טעימות ומנות רעננות שונות. לעומת זאת, מנות עיקריות, בעיקר כאלה שכוללות שומניות גבוהה יחסית, דורשות יין עוצמתי, בעל גוף ונוכחות דומיננטיים יותר.

ניגודים משלימים: דוגמא מעולה לניגודים משלימים בין יין לאוכל, היא יין פורט מתקתק המוגש עם גבינות כחולות בעלות טעמים מלוחים וחריפים עזים. ניגודים שמתחברים באופן הרמוני המאזן זה את זה, יכולים להוות שילוב מופלא לארוחת מלכים של ממש.

דומה בדומה: אפשרות נוספת היא לשלב בארוחה יינות שטעמם מזכיר את זה של האוכל המוגש. יין מתקתק, לדוגמא, עשוי להתאים גם לאוכל בעל טעמים מתוקים, כל עוד הלגימה לא תותיר מתיקות בולטת יותר מטעמיה של המנה עצמה.

עפיצות מאזנת שמנוניות וקרירות מעודנת ממתנת תיבול: חשוב לשים לב לחיבור בין אופי היין לזה של האוכל המוגש, כך שיאזנו זה את זה, ולא יתחרו אחד בשני. כך, יין אדום צעיר, בעל רמת עפיצות גבוהה וכן יינות שמאופיינים בחומציות דומיננטית, עשויים לאזן מאכלים שמנוניים, ואף לסייע בפירוקם ועיכולם. דוגמא נוספת, היא יין לבן בעל טעמים וארומה מעודנת, שמשתלב נהדר עם אוכל מתובל או עשיר בעשבי תיבול.

בישול ביין

יין מהווה את אחד מחומרי הגלם הארומטיים ביותר, אשר תורמים משמעותית לטעמם של מאכלים ומנות שונות.
לפניכם מספר טיפים שיסייעו לכם לבשל אוכל מעודן ונפלא בשילוב עם יין טוב:

העשירו תבשילים עם יין אדום ושמן: תבשילי קדירה, ירקות שורש רטבים ומנות צלויות בגריל, בעיקר כאלה שמבוססות על בשרים, יקבלו טעמים עמוקים ועשירים יותר אם תוסיפו להם יין אדום שנמהל במעט שמן.

שלבו בין חמאה ליין לבן: מה משותף למרינדה להברשת דגים, רוטב לפסטה וריזוטו? – כולם יכולים להשתלב מעולה עם יין לבן וחמאה! למעשה, כל מתכון שמופיעה בו חמאה – עשוי להניב טעמים נפלאים אם תעשירו אותו עם מעט יין לבן.

צמצמו את היין על אש קטנה: רתיחה חזקה מדיי עלולה לפגוע בטעמיו העדינים של היין, אך צמצום סבלני על אש קטנה יוציא ממנו את המיטב!

החליפו לימון וחומץ בכמות זהה של יין: גם ליין יש מידה מסוימת של חומציות, אך היא מעודנת יותר מזו של לימון או של חומץ, ומוסיפה למנה טעמים עמוקים, מורכבים ומשופרים.

שימור ואחסון היין בסיום הארוחה

מי שלוגם תמיד את כל היין בכל ארוחה – שייקום.

במרבית המקרים, עם תום הארוחה מתברר שלא הכל נלגם,
ונותר עוד יין בבקבוק, אותו יש לאחסן. כדי להבטיח שהיין אשר נותר בבקבוק שנפתח יישאר במיטבו – צריך לדעת כיצד לאחסן אותו.

חברת יורוקייב משווקת מתקן ייחודי ומתקדם, הנושא את השם 'wine art', ומאפשר שימור מיטבי של שני בקבוקי יין בו זמנית,
עד לעשרה ימים לאחר פתיחת הבקבוק.
המתקן מיישם טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת להוצאת החמצן מהבקבוק, וכן מאפשר לווסת את טמפרטורת ההגשה הרצויה.
בהקשר זה, ראוי לציין שיין לבן, רוזה ומבעבע זקוקים לקירור של ממש, בעוד יין אדום עשוי להחזיק מעמד מצוין במקום קריר
ומוצל – כל עוד נשמר הוואקום שמונע ממנו להתחמצן.

מתקן ה- wine art, מבטיח שתוכלו ליהנות מהיינות האיכותיים ביותר גם כשכבר נפתחו, לאורך ימים רבים יותר, ללא טעמי לוואי או החמצה, ובכך מאריך את התענוג מבקבוקים משובחים, ומונע בזבוז יקר ומצער של יין טוב.