איך לשמור על היין טרי לאחר פתיחת הבקבוק? – כל מה שעליכם לדעת

כאשר החומר המעורב הוא יין, החמצון נוצר כתוצאה מחשיפה לחמצן, והוא משפיע על הטעמים של היין (ולאורך זמן עשוי להשפיע במעט גם על המרקם שלו).
כאשר היין חשוף לחמצן לפרק זמן קצר, יש לכך השפעה חיובית על הטעם ועל הארומה, ומכאן הסברה שיש לתת ליין "לנשום" לאחר שפותחים אותו. אך באם היין נחשף לאורך זמן לחמצן, הדבר עשוי לפגוע בו משמעותית, עד לכדי שהיין "יתקלקל".
אז איך מתמודדים עם התופעה הזו – כמה זמן בעצם ניתן להשאיר את בקבוק היין פתוח וחשוף לחמצן, וכיצד ניתן להגן על היין מן מחמצון לאחר הפתיחה?

כמה זמן נשמר כל סוג יין לאחר פתיחתו?

הדבר המשותף לכל סוגי היין, הוא שמשך הזמן בו ישמרו לאחר פתיחת הבקבוק שלהם תלויה במהירות החמצון שלהם.

סוגי היין השונים יחומצנו במהירויות שונות מתוך אופיים, אך עדיין קשה לקבוע משך זמן קבוע עבור כל סוג יין, מכיוון שמהירות החמצון תלויה גם בשלל פרמטרים נוספים אשר נקבעים על פי אופן האחסון של היין.

לדוגמה, ככל שחלק גדול יותר מגוף היין יהיה חשוף לחמצן, כך תהליך החמצון יהיה מהיר יותר, ולכן בקבוק פתוח המאוחסן במאוזן יתחמצן מהר יותר, ובקבוק אשר עשוי להיטלטל בתוך מיכל האחסון שלו יתחמצן אף מהר יותר.

בנוסף, בעוד שאור וחום מזרזים לרוב תגובות כימיות, השינויים בתנאי התאורה והטמפרטורה בשטח האחסון עשויים להשפיע משמעותית על משך החמצון של היין.

לכן, כדי להשוות בין זמן השימור של כל סוג יין לאחר פתיחת הבקבוק, יש לצאת ראשית כל מנקודת הנחה שהם נשמרים באותם התנאים – לצרכים אלה, נסקור את משך הזמן בו סוגי היין יישמרו כאשר הם פקוקים ומאוחסנים במקום קריר ואפל:

  • יין אדום, 3-5 ימים: החמצון של היין האדום יהיה מהיר יותר ככל שהחומציות שלו נמוכה יותר, וכך יינות אדומים שונים יישמרו במשך שלושה עד חמישה ימים על פי רמת החומציות.
  • יין לבן 3-5 ימים: רמת החומציות הנמוכה של היין הלבן אינה מותירה לו להישמר לאורך זמן רב לאחר הפתיחה, ולרוב יישמר היטב רק בין שלושה לחמישה ימים.
  • יין לבן קל ורוזה, 5-7 ימים: יינות אלה עשויים להחזיק זמן רב יותר מיינות לבנים ורוזה, ובנוסף לכך טמון בהם גם יתרון נוסף – החמצון מטיב עם יינות אלה לטווח הקצר אף יותר מיין אדום ויין לבן עם גוף מלא, ובימים הראשונים לאחר פתיחת הבקבוק הטעם שלהם עשוי אף להשתבח.
  • יין מבעבע, 1-3 ימים: תוקף חייו של היין המבעבע קצר במיוחד לאחר שנפתח, וזאת מפני שנוסף על תהליך החמצון שלו, הוא גם מאבד את הגזים שלו לאחר הפתיחה.
  • יין מחוזק, עד חודש: היין המחוזק מחזיק מעמד זמן ממושך במיוחד ביחס ליינות האחרים, וזאת מתוך החיזוק אשר מגן עליו מפני החמצון – האלכוהול והסוכר מגנים על היין, וכך יינות מחוזקים מתוקים יכולים להישמר לאורך זמן ממושך למדי.

מקררי יין ייעודיים לשימור בקבוקים פתוחים במקומות שונים

היתרון המהותי הגלום באוסף מקררי היין הייעודיים לשימור בקבוקים פתוחים הוא שלא מדובר בדגם בודד אחד, אלא במחלקה שלמה של מקררי יין אשר יכולים להתאים לצרכים שונים.

באופן הזה, ניתן להתאים פתרון בדמות מקרר יין ייעודי לכל מטרה, בין אם מדובר על שימור בקבוקי יין למטרות פרטיות או מסחריות.

בין מקררי היין הייעודיים לשימור בקבוקים פתוחים ניתן להצביע על שלושה סוגי דגמים מרכזיים אשר נבדלים זה מזה בייעוד שלהם, וכך גם בפונקציות הנלוות שלהם:

  • מקרר אחסון אישי ל2 בקבוקי יין : מקרר צנוע לבר אלכוהול ביתי,אשר מכיל בו מקום לשימור שני בקבוקי יין פתוחים במקביל,תוך הבדלה בין אזורי הטמפרטורה של שני בקבוקי היין כך שיהיה ניתן להתאים טמפרטורה ייעודית לכל בקבוק. 
  • בר משקאות קומפקטי ל12 בקבוקי יין : מקרר מורחב שיכול לשמש בר משקאות יוקרתי לבית או למשרד, והוא מיועד לאחסון של עשרה בקבוקים סגורים ונוסף להם, לשימור של שני בקבוקים פתוחים – גם במקרר מסוג זה יש חלוקה לשני אזורי קירור שונים, וכך ניתן לאחסן באופן יעיל בקבוקי יין אדום ובקבוקי יין לבן גם יחד במקרר אחד.
  • בר משקאות לשימור 8 בקבוקי יין : ברים ומסעדות אשר עשויים לפתוח בקבוקי יין רבים במקביל ייהנו במיוחד מבר משקאות שמסוגל לשמר 8 בקבוקי יין לאחר פתיחתם במקביל –המקרר מספק שני אזורי קירור שונים להבדלה בין היינות האדומים ליינות הלבנים ביעילות, ובנוסף לשמונת בקבוקי היין הפתוחים הוא מסוגל לאחסן עד לשישה בקבוקים נוספים.

על מקרר יין ייעודי לשמירת בקבוקי יין פתוחים כבר שמעתם?

אשר מבינים את התנאים הגורמים לחמצון של היין לאשורם, ניתן לנצל את הידע וליצור סביבת שימור אידאלית בה יופחת תהליך החמצון כמעט לחלוטין.

זה בדיוק הייעוד של מקררי יין לשימור בקבוקים פתוחים, והם אינם בוחלים באמצעים כדי להבטיח שהיין יישמר למשך זמן ארוך יותר באופן משמעותי משהיה נשמר בלעדיהם.

כדי לעשות זאת, נוקטים מקררי היין הללו במספר אמצעים:

  • הגדרת תנאים סביבתיים: מקררי היין הם ראשית כל מקררים, ובכך הם דואגים לשמור על בקבוקי היין הפתוחים בטמפרטורות נמוכות ותוך סינון של האור החודר אליהם – באופן הזה מתקבלים התנאים הסביבתיים הטובים ביותר לשימור היין, ואף יותר מכך כאשר המקררים מאפשרים הגדרה ספציפית של הטמפרטורה כדי ליצור תנאים אידאליים גם בהתאם סוג היין.
  • אופן אחסון: מקררי היין בנויים כך שישמרו את הבקבוקים המאוחסנים בהם בצורה מאונכת ותוך ייצוב מחמיר, כך כדי להבטיח שהיין יתפזר בתוך הבקבוק באופן שמנמיך את החשיפה שלו לחמצן.
  • שאיבת חמצן: לבסוף, האפקט המיוחד ביותר של מקררי היין הייעודיים לשימור בקבוקים פתוחים, הוא שאיבת החמצן מתוך הבקבוקים אותם הוא משמר, זאת באמצעות טכנולוגיה מתוחכמת שמצליחה לסלק את נוכחות החמצן כמעט לחלוטין.


באמצעות השיטות הללו, ניתן להאריך את משך חייו של בקבוק היין הפתוח עד לעשרה ימים, וכך ליהנות ממנו לזמן ממושך הרבה יותר.

טיפים לשמירה ולאחסון של בקבוקי יין פתוחים

מקררי היין הייעודיים לשימור בקבוקים פתוחים עונים על כל התנאים המרכזיים הנדרשים לשימור נכון של היין ולהגנה עליו בפני חמצון.

הטיפים הבאים נוגעים בדיוק לתכונות השונות המשפיעות על תהליך החמצון ומשמשים כדי ליצור תנאים מיטביים עבור בקבוקי היין הפתוחים, ובמיוחד כאשר מקררי השימור אינם בנמצא.

להלן מספר טיפים מרכזיים, אשר ניתן ליישם אותם אף בשימוש ביתי:

  • אחסון במקום קריר ואפל: תהליך החמצון, כמו שלל תגובות כימיות אחרות, מושפע באופן ישיר מהחשיפה שלו לאור ולחום ומואץ כתוצאה מהם – לכן שימור נכון של בקבוקי יין פתוחים יתחיל קודם כל באחסון שלהם במקום קריר ואפל, כאשר מקררי יין מהווים את האפשרות הטובה ביותר למטרה זו, אך בהיעדרם כל מקרר רגיל יכול לשמש לכך.
  • איטום: כדי להאט את תהליך החמצון יש למזער את כמות החמצן הנמצאת בחלל הבקבוק, והדרך הראשונה לעשות זאת היא באמצעות כליאה של האוויר בתוך הבקבוק ומניעה ממנו להתחלף – זה נעשה באמצעות איטום של הבקבוק, באמצעות פקק השעם או פקקים ייעודיים.
  • אחסון במאונך: ככל שהחמצן המצוי בתוך בקבוק היין בא במגע עם חלק גדול יותר מגוף היין, כך תהליך החמצון יהיה מהיר יותר – כאשר בקבוק היין מושם במאונך, ישנו שטח קטן בהרבה שבא במגע עם האוויר מאשר כאשר הוא מושם במאוזן, ולכן יש לאחסן אותו כך.
  • אחסון בבקבוקים קטנים: אפשרות מתוחכמת למזעור שטח המגע בין היין לחמצן, ומזעור כמות החמצן הנמצאת בקרבה ליין, היא באמצעות העברה של היין לבקבוקים קטנים – כך כל בקבוק קטן יכיל רק כמות מזערית של חמצן, ושטח המגע יהיה קטן יותר.
  • שאיבת החמצן: אפשרות יעילה במיוחד אשר מיושמת במקררי היין הייעודיים לשימור בקבוקים פתוחים היא שאיבה של החמצן מן הבקבוק – הדבר נעשה בשלל טכנולוגיות, כאשר כיום ניתן לשאוב את החמצן אף באופן עצמאי באמצעות פקקי וואקום עשויים גומי ומשאבה ייעודית.
  • הזרקת גז חליפי: פתרון מתוחכם למזעור היקף המגע בין החמצן לבין היין היא באמצעות הזרקת גז חליפי לבקבוק, גז כבד יותר מחמצן אשר אינו גורם לחמצון – גזים שכאלה עשויים להיות פחמן דו חמצני, נתרן וארגון, כאשר כתוצאה ממשקלם, הם ישקעו לפני היין ויידחקו את החמצן מעלה, הרחק ממנו.

שמרו על היין טרי

מחקרים רבים הוקדשו להבנה מלאה של התנאים השונים המשפיעים על טעמו של היין, בין אם הם משבחים אותו ובין אם הם פוגעים בו עד קלקול.

תהליך החמצון הוא תהליך הפכפך במיוחד, והוא יכול להועיל ליינות כאשר הוא מתקיים באופן מוגבל, אך לאורך זמן הוא עשוי להרוס את היינות כליל.

לכן חשוב להבין כיצד לשמר היטב את בקבוקי היין לאחר הפתיחה שלהם, וישנם שלל שיטות ביתיות ומסחריות לעשות כן.

בעוד שניתן להאריך את חיי היין באמצעות טיפים וטריקים שונים, מקררי היין המיועדים לשימור בקבוקים פתוחים תוכננו בקפידה כדי להקנות את התנאים הטובים ביותר לשימור הבקבוקים, וכך להאריך את חיי היין באופן משמעותי.