המדריך המלא לבניית חדרי יין

להלן קווים מנחים מועילים שמסייעים לתכנון מרתף יין ובהמשך באים המפרטים הטכניים. מידע זה קובץ יחדיו כדי לספק עצות נכונות, להבטיח שמרתפי היין ייבנו בצורה נכונה על מנת שהאחריות של יחידת בקרת האקלים של Inoa למרתפים תהיה בתוקף וכדי לסייע ליחידה לפעול ביעילות במשך שנים רבות. נא לקרוא בתשומת לב.

ורוקייב ישראל היו מעורבים במאות פרויקטים של מרתפי יין מסחריים ופרטיים במשך יותר מ-30 שנים. אנא שימו לב שאנו מספקים את הציוד המתאים לבקרת אקלים, בידוד והשכבת היין (racking). אנו גם מסייעים לאדריכלים, מעצבים ובנאים (שמבצעים את ההתקנה) בהיבטים טכניים של מרתפי היין כדי למקסם את הקיבולת, שימושיות  וכמובן ההנאה.

כיצד לתכנן מרתף יין

כאשר מתכננים מרתף יין, ישנם דברים רבים שיש לשקול מלכתחילה, כגון:

  1. מה היא קיבולת הבקבוקים הנדרשת?
  2. מה חשוב יותר, פונקציונליות או אסתטיקה? או שניהם?
  3. האם אתה רוצה את החדר בקרבת אזור מגורים או במקום אחר, כגון מרתף?
  4. איזה סוג של מעמדי יין אתה מחפש? עץ או מתכת? בייצור סטנדרטי או בהזמנה אישית?
  5. האם יש שיקולים אחרים כגון מקום לבקבוקים גדולים מאד (magnums), תצוגת בקבוקים מיוחדים, כוסות לטעימה?

להלן רשימת קווים מנחים לבניית מרתפי יין.

קו מנחה מס' 1 – אחסון יין לעומת הגשת יין

כל היינות צריכים להיות במרתף באותה טמפרטורה קבועה. רק ממש לפני שאנו עומדים לשתות את היין יש להביא אותו לטמפרטורת הגשה/שתייה

 Cabernet / Shiraz
– טמפרטורת אחסון במרתף: 14°C
– טמפרטורת שתייה: 18°C

 Pinot Noir
– טמפרטורת אחסון במרתף: 14°C
– טמפרטורת שתייה: 14°C

Chardonnay
– טמפרטורת אחסון במרתף: 14°C
– טמפרטורת שתייה: 10°C

Sauvignon Blanc
– טמפרטורת אחסון במרתף: 14°C
– טמפרטורת שתייה: 8°C

 Champagne
– טמפרטורת אחסון במרתף: 14°C
– טמפרטורת שתייה: 6°C

קו מנחה מס' 2 – חמישה קריטריונים חיוניים לאחסון יינות במרתף


1) טמפרטורה נמוכה קבועה; 12-14 מע' צלסיוס

2) לחות גבוהה; בסביבות 70%

3) הזרמת אוויר טרי

4) ויברציות מינימליות

5) תאורה ללא אולטרה סגול (UV)

 

קו מנחה מס' 3 – מיקום מיטבי למרתף יין

למרבה הצער, ראינו יותר מדי תכניות בהן מרתף היין מוקם במרכז הבית או לגמרי מתחת לפני הקרקע. למרות שנראה כאילו המקומות הללו הם הקרירים ביותר, הטמפרטורות כמעט לא מגיעות, אם בכלל, לרמה הרצויה של 12-14 מע' צלסיוס באופן עקבי במהלך המחזור של 12 החודשים. כמו כן, לעתים קרובות הלחות נמוכה או גבוהה מדי. אם קריטריונים אלו ואחרים אינם עומדים בדרישות, הדבר כמעט בוודאות יגרום לקלקול היין שיהיה בטעם נורא כאשר ייפתח. אי לכך, יש צורך במערכת בקרת אקלים.

בקרת אקלים ייעודית למרתף יין דואגת ל-4 מתוך 5 הקריטריונים לאחסון היין. על מנת להשיג זאת, יש לתעל את היחידה החוצה או לחלל שאינו משמש למגורים ומאוורר היטב. הדבר קשה להשגה אם המרתף נמצא במרכז הבית או לגמרי מתחת לפני הקרקע. המיקום הטוב ביותר למרתף יין הינו מעל פני הקרקע ומול או ליד קיר חיצוני (בעל איטום הולם). אם המרתף מתחת לפני הקרקע, באופן אידיאלי עליו להיות ממוקם בסמוך לחניה תחתית גדולה מאווררת היטב שגדולה לפחות פי 3 ממרתף היין עצמו.

קו מנחה מס' 4 – מימדי המרתף וקיבולת הבקבוקים

  • מרתף יין טיפוסי מאחסן בסביבות 800 – 3000+ בקבוקים.
  • מ"ר (m2) אחד של חלל קיר מכיל כ-100 בקבוקים.
  • רוב האנשים קרוב לוודאי לא ירצו לטפס לגובה מעל 2 מטר ורוב מעמדי היין הינם בגובה זה. אי לכך, תקרה נמוכה היא אופציה טובה היות והיא מפחיתה את נפח האוויר הנדרש להיות תחת בקרת אקלים, מה שהופך את המרתף לחסכוני יותר מבחינת בזבוז אנרגיה.
  • לכן, למשל עבור 1500 בקבוקים, מרתף יין אידיאלי יהיה בעל מימדים של 3.75 מטר אורך X8 מטר רוחב, עם מעמדים בגובה 2 מטר וגובה תקרה בסביבות 2.4.

 

קו מנחה 5 – אוירה

  • קירות כהים נראים הרבה יותר טוב וגם תאורת בצבע ענבר ללא UV. בנוגע לתאורה, פחות הוא יותר.
  • תשקלו לשים במרתף ספסל לטעימת יין או פריקת ארגזים, בצירוף מקום אחסון לכמה כוסות וחולצי פקקים או מאווררי יין (Decanter)
  • אם הלקוחות שלכם רוצים להוסיף שולחן אוכל במרתף, אנא תזכירו להם שהטמפרטורה שם היא 12-14 מעלות וקרוב לוודאי האורחים לא ירצו להיות שם במשך הרבה זמן. לעתים, פיצול החלל לשניים עובד נהדר; אחד למרתף היין והשני לחדר אוכל בטמפרטורת הסביבה.

 

קירות + תקרת החדר + רצפה:

*קו מנחה, כמה שיותר בידוד יותר טוב*

כל המידות המצויינות מטה אינן כוללות בעוביין את תוספת עבודות הגבס  

עבור תקרה וקירות אנו ממליצים על:

-במקרה של קירות בטון (10-20cm)

 מינימום 10-12 ס"מ של פוליאוריתן מוקצף / 10 ס"מ לוחות פוליפם + סגירה בלוחות גבס ירוק

במקרה של קירות בטון (20cm+)

 מינימום 8 ס"מ של פוליאוריתן מוקצף / 10 ס"מ לוחות פוליפם + סגירה בלוחות גבס ירוק

-במקרה של עץ, בריקים וכו'

מינימום 12 ס"מ של פוליאוריתן. בכל מקרה, כל מקרה לגופו, צפיפות

ודרישות הבידוד ייקבעו לפי מיקום החדר (מרתף, גג, קירות חיצוניים)

-לוחות גבס ירוק

-סגירה בצבעים עמידים ללחות

תקרה = כעקרון חלים כאן אותם התנאים לבידוד שחלים על קירות!

עם זאת, אנחנו פחות קנאים לשמירה על המפרט במקרה זה מפני שמדובר במרתף, דרישות הבידוד התקרתי והרצפתי ניתנות לשינוי.

עבור הרצפה אנו ממליצים על – (רצוי לפני שפיכת שכבת הבטון) אגרגט (מילוי) חול ואז ממברנה עמידה למים ואז בידוד 10K ואז הכנסת תמיכות אנכיות לחיזוק, ואז הוספת חיזוקים ואז שפיכת הבטון. ניתן להוסיף בידוד גם לאחר ששכבת הבטון נשפכה אם הגובה מאפשר זאת. לוודא שאין חימום תת רצפתי מתחת לחדר ומטר לפחות מכל הקירות החיצוניים לחדר. במקרה של הנחת פרקט – להניח עד הדלת ומהדלת, לא להניח דלת ומסגרות על פרקט רציף, רצפות אבן, לוודא עמידות ללחות וחומרים אנטי-קורוזיים

3) דלתות

על דלת חדר היין להיות מעץ מלא או עץ מהונדס עבה, ובמקרה של זכוכית, נא לראות לעיל. אין להשתמש באטמי דלתות.

זכוכית בידודית (טרמית- לא אקוסטית), זכוכיות כפולות, סרגל 32 מ"מ לפחות (8X16X8) עם גז ארגון בפנים, במקרה של קרינת שמש ישירה – התזת אנטי UV, יש לוודא שהמסגרת עצמה מבודדת (בלגי, עץ שעבר תהליך ניפוח וכו'), במקרה של פרופילים – לדאוג שיהיו עמידים ולא חלולים!!!

במקרה של פרקט – אין להניח משקופים על גבי הפרקט, אלא להניח פרקט עד המסגרת ומהמסגרת על מנת לשמור על איטום ולמנוע התנפחויות של העץ

**חשוב להדגיש לספקי דלתות וזכוכיות (במקרה שזה לא אותו איש מקצוע) שעל המוצרים האלה בכלל והחיבור ביניהם בפרט, לעמוד ב:

  • תנאי לחות גבוהים במיוחד
  • יכולת בידוד ברמות של 35-40 מעלות חוץ ו 12-15 מעלות פנים
  • לשמור על איטומים, גומיות וכו'

4) זרימת אוויר

יש לאפשר פער של 2 ס"מ מתחת לדלת לזרימת האוויר בתוספת וונטה (בערך 30 ס"מ X 5 ס"מ) גבוה במרתף. למרות שהדבר נשמע כנוגד את האינטואיציה, אוויר צח הוא אחד מחמשת הקריטריונים לאחסון היין ומונע ריחות מעופשים כלשהם. ב-Inoa אין תחלופת אוויר מהפנים אל החוץ. בנוסף, כל כמות קטנה של אוויר חם הנכנס למרתף דרך הפתחים הללו הינה מינימלית בהשוואה לעומס החום מדלת, תקרה או רצפה שאינם מבודדים.

5) אוורור ותעלות

מדובר תמיד ב-2 מעברים של 8 צול (או שווה ערך), אחד למשיכת אוויר לתוך היחידה, ושני לזריקת אויר חם מהיחידה. במקרה שהיניקה והפליטה אינם נעשים ממקור חיצוני לבית, חשוב להפריד בין החללים הללו על מנת למנוע סירקולציה של אוויר חם (הרי שזה לא יאפשר קירור של המדחס)

במקרים בהם תעלת שחרור האוויר עולה על 5 מטר באורך וישנם למעלה מ-2 זוויות של 90 מעלות בדרך, חייבים לחבר מפוח די חזק בסוף התעלה ולחבר את הפיקוד שלו לבורד האלקטרוני של היחידה על מנת שיופעל כשהיחידה פועלת.

*לוודא כי הזנת המפוח תואמת לזו של היחידה

6) תאורה וקירות

יש להשתמש בתאורה ללא UV (למשל LED) היות ו-UV מזיק ליין. לדעתנו, בכל הנוגע לתאורה פחות הוא יותר וצבע 'חם' יוצר אוירה טובה יותר. אנו מציעים גם קירות בצבע כהה יותר.

7) מעמדי יין

נוכל לסייע בטווח רחב של מעמדי יין באיכות גבוהה או סטנדרטיים. כדי לבחור מ-EuroCave Wine Racks באיכות גבוהה או באופציות חסכוניות יותר.

אל תהססו לפנות אלינו בכל שאלה. נשמח תמיד לסייע לכם בכל שאלה. ניתן ליצור קשר במספר 072-3944857 או במייל office@eurocave.co.il

מפרט טכני

1) בקרת אקלים נכונה

בקרת האקלים Inoa של יורוקייב למרתפי יין יוצרת 4 מתוך 5 התנאים ההכרחיים להבטיח שהיין יתבגר לפי כוונת יצרן היין. הדבר כולל טמפרטורה קבועה בסביבות 14 מע' צלסיוס, לחות גבוהה, זרימת אוויר מתמדת ומינימום ויברציות. ה-Inoa מומלצת בעקביות על ידי כמה מהאדריכלים, בנאים ומומחים מובילים במיזוג אוויר.

מימדים – גובה 1250 x רוחב 385 x עומק 322 מ"מ הן ל-Inoa 25 והן ל-Inoa 50.

חלקים נכללים ב-Inoa – יחידת Inoa, מתלה קיר (עם פאנל ואוגני טבעת לחיבור התיעול), 2 יחידות אורך של Flexiduct (לתיעול ישיר דרך קירות), פאנל חיצוני אסתטי עם אוגנים (flanges), צינור  מעבה, כבל מתח, שלט רחוק עם סוללות.

מיקום אידיאלי: לביצועים, יעילות ואורך חיים אופטימליים, יש למקם את ה-Inoa בתוך מרתף היין על קיר חיצוני. יש לתלות לפחות 200 מ"מ מהתקרה (כדי שניתן יהיה להסיר את המכסה לצורך תלייה באמצעות מברג, מיני מקדחה או מפתח אלן של 2.5 מ"מ) ולמקם במרכז הקיר כדי לאפשר הזרמת אוויר קר כלפי מטה לאורך המרתף. פתחי האוורור (vents) של Inoa מצריכים רוחב פתח של 1500 מ"מ לפיזור טמפרטורה וזרימת אוויר מקסימליים, ולכן אנא אל תמקמו את היחידה בפינה. בבקשה אל תשימו מעמדי יין או חפצים אחרים לפני הפתחים כולל תריסים אופקיים או רשתות אוורור. Inoa עם יציאה ישירה מתועלת דרך גב היחידה דרך הקיר, Inoa עם יציאה שמאלית מתועלת משמאל היחידה ו-Inoa עם יציאה ימנית מתועלת דרך הצד הימני של היחידה (כאשר מסתכלים על היחידה מתוך המרתף). היחידה אינה מתוכננת לעמוד באלמנטים של מזג אוויר חיצוני ולכן אין לשים אותה בחוץ, אלא תחת כיסוי. מיקום חיצוני אינו מומלץ באזורי חוף. יש להעמיד ישר ולא אופקית ואין למקם עם הצד העליון כלפי מטה.


תיעול כאשר למרתף יש קיר חיצוני – האופציה המועדפת – ראה PDF של מימדים ו'היכן לקדוח את חורי הברגים' – להורדת ה-PDF: 

  1. INOA-Cellar-Conditioner-Installation-Guide
  2. INOA_Possible_Applications
  3. INOA-Cellar-Conditioner-Dimensions
  4. inoa-technical-information
  5. Underground_Cellars
  6. Take_Care_of_your_Cellar_Air_Conditioner

אם אתם ממקמים את ה-Inoa בתוך המרתף, יש ליצור שתי חדירות עבור הצד האחורי של המחצית התחתונה של היחידה (כלומר המעבה) אל החוץ – התחתונה להכנסת אוויר וזו שמעליה להוצאת האוויר החם. אם לא ניתן לתעל ישירות דרך גב היחידה ב-Inoa בעלת יציאה ישירה (לדוגמה, במרתף הנמצא במלואו מתחת לפני הקרקע), תצטרכו Inoa עם יציאה שמאלית או ימנית (במבט על היחידה מתוך המרתף), שתדרוש תיעול משמאל או מימין, בהתאמה, ולא דרך גב היחידה. אנא תשימו לב שכל תיעול בתוך המרתף דורש בידוד נפרד בהיותו מקור חום.

אם אתם ממקמים את Inoa מחוץ למרתף, יש ליצור שני מעברים לחזית המחצית העליונה של היחידה (כלומר, המאייד) במבט מתוך המרתף – החור התחתון להוציא את החום מתוך המרתף וזה שמעליו להזרמת אוויר קר לתוך המרתף.

תיעול במרתף ללא קירות חיצוניים

אם במרתף אין קיר חיצוני, ניתן לתעל את ה-Inoa לחלל שאינו משמש למגורים הגדול לפחות פי-3 מנפח המרתף והמאוורר באופן טבעי (למשל חנייה פנימית, חדר צמחים, חלל הגג או קומה תחתונה). החום בחלל זה לא יעלה על 35 מעלות צלסיוס. אם הטמפרטורה עולה על 35 מע' צלסיוס, יש צורך להתקין וונטה מכנית להוצאת האוויר החם עם זרם השווה לזרם של יחידת ה-Inoa. (כלומר, 600 מ"ק/שעה ל-Inoa 25 ו-650 מ"ק/שעה ל-Inoa 50) כדי למנוע מאוויר חם להיכנס בחזרה ל-Inoa.

אנא תשימו לב שקיימות מגבלות חמורות בנוגע לאורך ומספר מקסימלי של מרפקים: לא יותר מ-5 מטר של תיעול עם 90° מעלות, 8 מטר עם 2 מרפקים, או 10 מטר ללא מרפקים.

אנו ממליצים להשתמש ב-PVC מבודד של 200 מ"מ (כלומר, מלופף פעמיים בקצף פוליאתילן של Baron; R2.5.) או flexiduct מבודד של 200 מ"מ, במיוחד כאשר התיעול הוא בתוך המרתף, זאת בשל היותו מקור חום.

איננו ממליצים לתעל את המאייד (החצי העליון של ה-Inoa) בתוך המרתף, ללא קשר למרחק.

התקנה ומימדים עבור 'כניסה אלימה' – יש להבטיח שקראתם בקפידה את קבצי ה-PDF 'המדריך הפרקטי', 'יישומים אפשריים', 'מידע טכני' ו'מימדים' בעמוד העלונים של Inoa שבאתר האינטרנט. קובץ 'מימדים' והקובץ 'היכן לקדוח חורי ברגים' בעמוד זה מציגים מדידות ליצירת החורים.

גישה ל-Inoa – יש להבטיח שניתן לפרק את היחידה מבלי לגרום נזק לקירות, חיבורים, מעמדי יין או מבנים אחרים. שימו לב, יורוקייב לא תישא באחראיות לעלות הפירוק או הסרה של מבנים כלשהם על מנת לקבל גישה ל-Inoa.

פאנל חזית אסתטי – נכלל עם ה-Inoa ויכול לשמש גם בצד השני של הקיר באמצעות שימוש בעוגני ניילון של 6 מ"מ. על מנת לחבר את הפאנל האסתטי יש להסיר מה-Inoa את השוליים והרשת המגנה. הפאנל עשוי מפלדה מגלוונת וניתן לצבוע או לצפות אותו באבקה.

חשמל – הכבל ממוקם בתחתית היחידה. 3200 מ"מ. תצטרך חשמלאי כדי שהתקע יתאים לשקע החשמלי (סטנדרטי V240). אמפר: Inoa 25 אתחול: 16A, av רץ: 3.5 אמפר. Inoa 50 אתחול 20 אמפר, av רץ: 4.9 אמפר.

ניקוז – הצינור ממוקם בתחתית היחידה. יש לחבר באופן קבע לצנרת הראשית או להוציא דרך אחד הפתחים אל החוץ. בערך 25-30 ליטר לשבוע. הצינור באורך 1.6 מטר ובעובי של כ-13 מ"מ. ראה תמונה קטנה אחרונה.

2) הבידוד הינו קריטי

חיוני שכל הקירות, תקרה והרצפה יהיו מבודדים לכל הפחות ברמה של 2.86  R. לבנים כפולות, קירות מבלוקים חלולים, בטון וזכוכית אינם מבודדים טובים, אפילו אם הם נמצאים מתחת לפני הקרקע. מרתף יין לא מבודד יכול לשלש את העומס על יחידת בקרת האקלים ולהשפיע על יעילותה, אורך החיים והביצועים, ולגרום פוטנציאלית נזק ליין עצמו. כישלון לבודד כראוי יגרום כמעט בוודאות למרתף לקושי בשמירה על הטמפרטורה האופטימלית ועשוי להזיק ליחידת ה-Inoa בשל עומס החום המוגבר, במיוחד בתקופות החמות. יש להתקין את פאנלי הבידוד לפני שלדי הקירות ולא ביניהם. אנא שימו לב שסוג ועובי של כל מוצר בידוד אחר שבו יעשה שימוש יצריך את האישור של יורוקייב ישראל על מנת להעניק תוקף לאחראיות.