האם באמת מקרר יין הוא דבר הכרחי?
מתי בפעם האחרונה פתחת יין חדש למאורע מספיק מיוחד? אורחים חשובים, ערב שבת משפחתי, מאורע לחבר או רגע מיוחד שלך עם עצמך המצריך לגימה טובה…? תמיד לאחר פתיחת הבקבוק וצליל השעם המשתחרר, נשאלת השאלה- מה צריך לעשות על מנת שהיין שלנו לא יתקלקל?!
ומה עם יין מיושן? יין אשר המטרה היא כי איכותו וטעמו יתחדדו ויעלו בעוד מספר שנים.
איך מיישנים אותו? איך דואגים שלא יחמיץ תחת החום הכבד? האם כדאי לאסן אותו במרתף? מקרר יין? או בארון מוצל? והאם עדיפה לא השכיבה או שמא יעמוד, כך יתיישן בצורה טובה יותר….?
קיימת טעות נפוצה בעולם היין, ההולכת ומתפשטת ומדביקה רבים שאינם יודעים כי הם פוגעים ביינותיהם. האמונה הרווחת בעולם היין, מסבירה שכדאי לשמור אותו בארון או במזווה ולחכות כ 10 שנים או יותר.
אז בואו נשבור את המיתוס – לא כל יין אדום מתיישן בהצלחה ומשתבח כראוי במשך השנים שעוברות. במדינתנו הקטנה השמש שולטת ברוב שעות השנה והיא עדיין מתגאה בתעשיית היין שלה , עוד משחר ההיסטוריה. אין זה אומר, שלשמר יין בישראל, הוא לא אתגר גדול. מקומות רבים בעולם מתקשות לשמר וליישן יין הודות לאקלים הלא מאוזן. לכן, חובבי יין מושבעים, פיתחו דרכים ושיטות לשימור ויישון יינות. הדרכים הללו הלכו והתפתחו עם השנים, עד ליומנו אנו. ימים בהם הטכנולוגיה מאפשרת שימור וקירור יין ברמה מקסימאלית ובצורה נוחה וחסכונית.
הנושא השני והחשוב הוא הטמפרטורה.ברוב המקומות בעולם, טמפרטורת החדר מוגדרת כ 25 מעלות. על כן, נראה שנהיה חייבים מקרר יין על מנת לתת ליין שלנו את הטמפרטורה הרצויה.
במדינה כמו ישראל, נאלץ להשקיע במקרר יין עם מדחס, היות והטמפרטורה בישראל בד"כ גבוהה בהרבה מ 16 מעלות ונדרשת מערכת קירור חזקה.
על כן, אם הינך חובב יין, מן הראוי שתתן ליין שלך לנוח במקרר יין איכותי דיו, שיעשה את העבודה. יינות בישראל שומרים על שמם הטוב לאורך שנים, למרות האתגר שבמדינה חמה. זאת הודות לטכנולוגיה התקדמת, המאפשרת לנו להנות מתבואותיה של אמא אדמה, לאורך זמן.
האם היין שלנו צריך מקרר יין או שהוא יכול להסתדר בלי ?
האם מקררי היין הם חלק מיותר השייך לקדמה? האם אפשר היה ואפשר גם היום להסתדר בלעדיהם? על מנת לענות על זה עלינו להבין למה יין זקוק על מנת להישמר בשיאו לאורך שנים.
פקק שעם- לפקק השעם, תפקיד לא מבוטל בשמירה על טעמו של היין. השעם מתנפח מעט בחציו הנמצא בפנים הבקבוק, כתוצאה מהנוזל המתנגש בו. התהליך הזה מעניק איטום מרבי בחלל הבקבוק. היין אשר נמצא בבקבוק, נהנה מאזור סטרילי, מבלי שחמצן נכנס לתוכו בזמן היישון, אלא כמות קטנה ובטלה.
מעלות ולחות – יין אוהב שמפנקים אותו בטמפרטורה קבועה ונעימה. קצת כמונו לא? אף אחד לא אוהב לשהות בחום ממושך ומענה וגם לא בקור מקפיא המבטל כל תחושה באצבעות.
כל מה שהיין שלכם רוצה וצריך הוא טמפרטורה קבועה של 16 מעלות.
שני פרמטרים אלו חשובים ביותר עבור היין שלנו. אז מה בעצם אפשר לעשות?
לאחר שהבנו את חשיבותו של פקק השעם, אפשר להבין, כי על מנת להמשיך ולשמר את היין לאחר הפתיחה או להגיע לאיטום מרבי של הבקבוק הפתוח. קיימים מספר פטנטים בשוק העוזרים לנו להשיג אטימות מרבית לאחר פתיחת הבקבוק. אחד הפטנטים היעילים והמוכרים, הוא פקק הגומי, אשר בשילוב משאבת הואקום שומר על איזור סטרילי בבקבוק.